2017. augusztus 12., szombat

# Antigané # bejegyzés

Habsburg Book Tag!!!

Hihetetlen, de már ilyen is létezik: book tag Habsburg családtagok alapján. Molyon Deirdra_Nichtea, a Felnőni kiábrándító és a Puha Boldog Puffancs fordítója és a Doodle time szerkesztője hívott ki erre a nem mindennapi book tagra. A kihívást elfogadtam, most pedig bemutatnám a válaszaim. 

1. I. Ferdinánd (1503-1564): Az ő neve Magyarország három részre szakadásához (is) köthető. Azt már kevesebben tudják, hogy hosszú évekig használt közigazgatási rendszert hozott létre. Talán ez a „legszárazabb” tananyag vele kapcsolatban. Tehát melyik a legunalmasabb könyv, amit eddig olvastál? 
A legrosszabb könnyebb lenne, de egy book tagnek (talán) nem az a lényege, hogy könnyű legyen. Talán Salman Rushdie-tól a Sátáni verseket mondanám. A regény első része, ami egy India gazdag negyedéből származó fiú életét meséli el még nagyon izgalmas (nekem legalábbis), de a második (vagy már a harmadik?) rész, ahol jött volna az az epizód is, amiért Rushdie-ra fatvát mondtak viszont halálra untatott. Emlékeim szerint (kb. Moly szerint 2013-ban próbáltam elolvasni a regényt) Rushide itt a Koránból ismert történeteket beszél el, viszont abban a formában, ahogyan ő azokat átültette olvasóként nem kötöttek le. Lehet, ha jobban ismerném a Koránt máshogy értelmezném Rushdie-t, és mindjárt nem lenne az egész unalmas, de 4 évvel ezelőtt könyvnek ez a része valahogy megakadt a torkomon. Nem is bírtam a könyv végére érni, pedig az író másik könyvét, az Éjfél gyermekeit szeretem.

"Ezzel a könyvvel foglak untatni." - sugallta Rushdie tekintete a gyanútlan Zsófiának.
2. II. Miksa (1527-1576): „Kakukktojás” volt a családon belül, protestáns nézeteket vallott, és igazi művészlélek volt. Nem igazán tudott megfelelni a vele szemben támasztott elvárásoknak. Sokszor ingatag volt a véleményét illetően. Melyik az a könyv, aminek megítélésében bizonytalan vagy? 
Parti Nagy Lajos: A hullámzó Balaton. Média érettségi idején (szóval 2011 tavasza... derégvolt) akartam Parti Nagytól olvasni, mert érdekelt, kitől lett (részben) olyan a Taxidermia olyan, amilyen (egy borzalmasan jó film, és ezt szó szerint kell érteni). Magában A hullámzó Balatonban főleg novellák vannak (talán egyik olyat is tartalmazza, ami részben ihlette a Taxidermiát), és ezeknek a minősége a 18 éves énemnek elég hullámzó volt (pun intended, ha). A kötet kapcsán a mai napig azt érzem, hogy akkor nem voltam még elég felnőtt Parti Nagy munkásságához, így nem merem teljesen azt mondani, hogy borzalmas volt, amit olvastam. Talán úgy mostanság kéne újra próbálkoznom a novelláival.

3. Mátyás (1557-1619): Nagyon későn nősült meg, ötven felett, szóval nem siette el a dolgokat. Melyik az a könyv, aminek az olvasását régóta halogatod? 
HAH. túl soknak. De legyen a Battle Royal, amit szerintem vagy 5 éve vehettem meg, még akkor, amikor létezett az Ulpius és a a heti 1000 Ft-os könyvakcióik.

4. I. Lipót (1640-1705): Egy ideig sikerült abszolút uralkodóként érvényesülnie a Magyar Királyságban, noha íratlan alkotmányunk ezt tiltotta. Melyik az utolsó három hónapból az a könyv, ami a kedvenced, vagyis „mindent visz”? 
Ilyen nehezet kérdezni, komolyan... De lássuk, mire jutok. Két hete olvastam Tóth Krisztinától a Akváriumot, amiért oda meg vissza vagyok. Egy szívszorító, de tökéletes korrajz az 56-os, a kommunista és a Kádár-korszak Magyarországáról három nő szemszögén keresztül. Ha tehetitek mindenképpen olvassátok el!


5. Mária Terézia (1717-1780): Nagyon sokat tett az oktatásért. Ezért a kérdés, hogy melyik az a kötelező olvasmány, amit nyugodt szívvel ajánlanál bárkinek? 
Mivel nem köti ki pontosan a kérdés, hogy milyen kötelező olvasmányt ajánljak, ezért a középiskolai és az egyetemi kötelezőim közül is ajánlok. A mai Magyarország politikáját elnézve Móricz Zsigmondtól mondanám a Rokonokat, ami még mindig iszonyat aktuális és tanulságos. De a Tótokat is nagyon ajánlom Örkény Istvántól, mert valami fenomenális, egy abszurdabb leképeződése a magyar társadalomnak. Meg, emlékeim szerint, az osztályban a Tótokat még azok is szerették, akik amúgy magát az irodalom órákat megvetették, szóval szépirodalom megszerettetése szempontjából is fontos az Örkény könyve. Egyetemi kötelezőim közül ajánlok három könyvet, amik különböző okokból érintettek meg. Egyik Angela Carternek a The Bloody Chamber című novelláskötete, amiben főleg Grimm meséket mesél újra. Szinte az összes novella olyan, ami beleeszi magát a bőröd alá és nem enged el. Egy másik regény, amit szívből ajánlok az Doris Lessing: A fű dalol. Vicces, a cselekményre már nem emlékszem, de arra az erővel, ami rám telepedett az olvasás alatt igen. Szóval ha valami hatásosra vágytok és az emberi természet pontos felrajzolásáról akkor ez a könyv nektek való.

6. II. József (1741-1791): Jelentős rendeletei és intézkedései mellett elterjedt róla, hogy rettentően szeretett spórolni. Melyik könyvre költöttél a legkevesebbet? (Nyilván az ingyenes és ajándékkönyveket kívül.) 
Én nagyon híve vagyok a szerezzünk könyvet minél olcsóbban dolognak. Ennek a szenvedélyemnek főleg az antikváriumban és a nyári akciók idején tudok hódolni. Legutóbb a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban volt épp könyvkiárusítás, ahol 200 Ft-ért jutottam hozzá A felhúzhatós lány című agyondicsért regényhez, ennél olcsóbban pedig egy japán írónő , Kanehara Hitomi Önregényét szereztem meg a Lírában mindössze 100 Ft-ért. Igen, pofátlanul kifogom az olcsó könyveket. Ennek az a hátulütője, hogy már nem tudom hová pakolni a sok könyvet.



7. Erzsébet királyné (Sissy, 1837-1898): Életmódját tekintve jelentősen megelőzte a századot, amiben élt. Rendszeresen lovagolt, tornázott. Tehát melyik az a könyv, ami mostanában megmozgatta a fantáziádat?
Az utóbbi időből két ilyen könyvet tudok mondani. Vicces lesz, mert 2 szerzőt teszek ide a "szerkeszteni való írók" nevű képzeletbeli polcomról (molyos értékelésemből érthető lesz): Anthony Ryan Ébredő tüze és Jeff Carlson Fagyott égboltja. Ryan regényében a felvázolt világ mozgatta meg a fantáziámat, mondhatni a mai napig is. Még mindig fantasztikus ötletnek tartom a sárkányvéren alapuló mágiarendszert és az ipari forradalom világára épített fantasy társadalmát. Képzeletben sokszor visszatérek ide. Carlson regénye pedig a földönkívüli létformák tanulmányozása miatt izgatja a fantáziámat. Annyira hitelesen ábrázolta a naphalak viselkedésének leírását és azt, hogy a főhősnő hogyan próbál meg a fejükkel gondolkodni, hogy legszívesebben csak erről olvastam volna a regényben. Még abba is belegondoltam, hogy milyen jó lenne, ha léteznének ezek a lények és a saját szememmel láthatnám, tanulmányozhatnám őket. Szóval így mozgatta meg a fantáziámat.

8. Erzsébet királyné (Sissy, 1837-1898): Mivel ő a kedvencem, megérdemel egy ráadást. :) Köztudott volt, hogy nagyon szerette a magyarokat. Az udvarhölgyei között is voltak néhányan. Itt egyszerűen kedvenc magyar szerzőkre, illetve kedvenc magyar könyvekre vagyok kíváncsi! 
Itt is ellőném az Akváriumot, de más könyveket is mondanék (konkrét kedvenc szerzőm nincs). Hölgyeknél maradva Horgonyhely Moskát Anitától, szerintem az egyik legizgalmasabb magyar SF a piacon. Még említenék egy rövidke könyvet is Szabó T. Annától, a Senki madarát. Egy kissé melankolikus, de szép mese egy fiúról és egy különös lány szerelméről tele szebbnél szebb illusztrációval. Magyar író urak felé haladva örök kedvenc Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső, tőlük kb. bármi jöhet. A kortársak közül pedig Krasznahorkai Lászlónak Az ellenállás melankóliáját emelném ki, ami a leggyönyörűbb könyv, amit eddig valaha olvastam.

Rofusz Kinga illusztrációja a Senki madarához

9. Rudolf főherceg és a szeretője Mary Vestera (1858-1889, 1871-1889): Valószínűsíthetően együtt lettek öngyilkosok Mayerlingben. A trónörököshöz pedig nagy reményeket fűztek. Melyik az a dráma, vagy drámai történet, amelyiken nagy hatással volt rád? 
Mióta kikerültem az egyetemről nem olvasok drámákat, pedig maga a színház és a műnem nem áll tőlem messze. Szeretem Shakespeare drámáit, különös módon a Hamlet nyerő nálam. Viszont itt a diplomamunkám egyik művét képező drámát ajánlanék: Deirdre of the Sorrows John Millington Synge-től. Röviden Deirdre (W. B. Yeatst idézve) a kelta mitológia Szép Helénája, azaz szépsége messze földön legendás volt, férfiak (ahogy az végül a történetéből kiderül) akár ölni is képesek azért, hogy magukénak tudhassák a lányt. Több Deirdre-történetet feldolgozó mű és dráma is létezik, s ezek közül leginkább Synge-é fogott meg, mert azzal, hogy az ír parasztvilágba helyezte az eredeti mítoszt adott az egésznek egy realista vonalat, ezzel egy kicsit kifordítva az egész történet mítoszi jellegét. Aztán leginkább az ő adaptációjában találtam meg leginkább azt, amiért megfogalmazódott bennem az egész diplomamunkának az ötlete: Deirdre egy talpraesett ember, egy erős női karakter, ahogy mai popkulturális trendek szerint mondanánk. Synge főhősnője taktikázik, a társadalom által ráerőltetett nőképet saját hasznára fordítja, s nem hagyja, hogy elvegyék tőle azt, akit a legjobban szeret, Naoise-t. Végül pedig nagyon érdekes a drámában a jóslat is, ami végig kísérti Deirdre-t, s küzd az ellen, hogy beteljesítse-e vagy sem. Gutenberg Projecten ingyen elérhető a mű, rövid is, könnyű nyelvezetű, így szívből ajánlom mindenkinek Synge Deirdre-jét, nagyon sokat tud adni. Ezenfelül egy gyönyörű szerelmi történet, és az elhalálozó szereplők láttán pedig Shakespeare és George R. R. Martin is nagy elismeréssel csettintene egyet.

10. Ferenc Ferdinánd főherceg és a felsége, Zsófia (1863- 1914, 1868-1914): 1914-ben Szarajevóban merénylet áldozatai lettek. Ennek kapcsán ki az a szereplő páros, akit szívesen likvidálnál? 
Nem sok olyan könyv jut eszembe, ahol lettek volna irritáló párosok (szereplők már igen!). De legutóbbi olvasmányaim közül legyen a Vészmadarakból Harriet és Frankie, mert irritálnak a fölöslegesen aggresszív szereplők (jó, Harriet részéről később meg lett magyarázva a dolog). Egyszerűen utáltam olvasni az ő részeiket a könyvben, annyira irritált a buldózer módra jövök és cselekszek funkciójuk miatt.

Ennyi lett volna a Habsburg Book tag. Deidrának köszönöm az élményt, a taget pedig továbbadnám Andinak, az Inside my Head vloggerének. Remélem, élvezni fogja a videózást. :D

Helen Stratton festménye

Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates