2015. december 23., szerda

# 2015 # Adam Driver

Az ébredő erő


A kilencvenes években születtem ugyan, de talán nem én vagyok az egyetlen, aki így is a Star Warsszal nőtt fel. Az előzménytrilógiákkal úgy hihettük gyerekként, hogy le is zárult a Star Wars univerzum, aztán történt a Lucasfilm és a Disney 4 milliós üzlete, majd jött a hír a készülő új SW filmről. Idén, december 18-án pedig eljött a nap, mikor a rajongók végre itthon is megtekinthették Az Ébredő Erőt. Hangzatos a cím, de mit takarhat? Most a Port sem volt nagyon hasznunkra, hisz csak ennyit találtam ott tartalomleírásként: "Idén a Lucasfilm és a rendező J.J. Abrams együtt kalauzolják el a nézőket egy messzi-messzi galaxisba." Nem félrevezető a leírás, hisz így történt: J. J. Abrams mutatta most meg, hogy szerinte hogyan is kell SW filmet csinálni. 


Az új filmnek hatalmas rajongói elvárásoknak kellett megfelelnie: George Lucas eredeti trilógiájához méltó folytatást kellett alkotni, ezzel elfeledtetve az előzmény trilógia által okozott csalódást (személyes megjegyzés: nekem a 3. részt leszámítva nem volt bajom az előzményekkel). Továbbá olyan új karakterekkel kellett előállni, akikre a későbbi új filmeket lehet építeni. A film megnézése után azt mondhatom, hogy a rajongói elvárásoknak sikerült megfelelni. A sivatagos bolygó, a Jakku hangulatban idézi a Tatooine-t, a minimális CGI és a makettek használata pedig szintén az eredeti trilógia előtt tiszteleg, továbbá a harcjelenetek is inkább az eredeti filmek kissé kaotikus űrcsatákat és a közel harci vívást idézi, mint az előzmény trilógia akrobatikus kardozásait. A megidézések terén ami talán zavaróbb volt az, hogy bizonyos történetelemek is megidézőttek az előző trilógiából, bár szerintem annyira erős az egész filmnek a hangulata és az egész cselekménynek a tempója is, hogy az újból látott történetelemeken talán át lehet siklani. 
 

Ami a szereplőket illeti, szintén megfeleltek a kitűzött célnak. A két új fiatal főszereplő, Rey és Fin nagyon lelkesek, de közben igyekeznek megfelelni a rájuk szakadt feladatoknak és helytállni. A későbbiekben ha jó irányba viszik őket az írók, akkor valóban jó, erős alapokon fog nyugodni a várható új trilógia. Az új gonosz, Kylo Ren is ígéretes figurának tűnt egy bizonyos pontig (spoiler: amíg le nem vette a sisakját spoiler vége), aztán valahogy megszűnt a karakterből áradó tiszta kegyetlenség. Reméljük, hogy a következő filmekben majd adnak a karakterfejlődésének valami pozitív irányt. Ami zavaró volt velük kapcsolatban, hogy tényleges múltjukról és motivációjukról nagyon keveset tudtunk meg Az Ébredő Erőben. Valószínűleg, ez a hiányosság abból fakad, hogy most csak trilógia nyitórészét láttuk, és a későbbiekben minden kérdésre választ kapunk.
Még érdemes megemlíteni, hogy az új szereplők mellett a régiek is remekül működtek. Jó volt újra látni Han Solot, Chewie-t, Leilát és még sok más régi, jellegzetes figurát az eredeti trilógiából. A felsoroltak közül Hant volt a legjobb látni, főleg azért, mert Harrison Fordon látszott, hogy nem csak karaktere, hanem ő maga is élvezi, hogy újra a jól ismert, már-már legendás bolygók és űrhajók közt járhat.

Összességében, az Ébredő Erő hozta az elvártakat és többé-kevésbé boldoggá tette az SW rajongókat. A korábbi filmekhez hasonlóan akciódús, magába ránt, és mindehhez társul egy nagy adag nosztalgia is. 9/10


Nincsenek megjegyzések:

Follow Us @soratemplates